In een recent rapport waarschuwt de European Securities and Markets Authority voor risico’s op de financiële markten door de grote honger naar risico die koersen heeft opgedreven. Ook aandelen zijn duur, op basis van een vergelijking van de huidige koers-winstverhoudingen (k/w) met die in het recente verleden.
Wij schreven hierover vandaag al dit artikel.
Hoge koers-winstverhoudingen betekenen echter niet noodzakelijk dat ook sprake is van overwaardering. Als de winsten van ondernemingen harder stijgen dan de koersen, brengt dit de k/w weer op een lager – normaler – niveau. Bij een afnemende invloed van de covid-19 en heropening van de economie is dit zeker mogelijk.
In het algemeen is het goed om in het achterhoofd te houden dat de lange termijn voor beleggers leidend moet zijn, alleen daarop kan een redelijke inschatting worden gemaakt van beleggingsresultaten. Ook als aandelen op de beurs op dit moment ‘duur’ zijn, blijft een positief rendement te verwachten als de beleggingshorizon maar lang genoeg is.
Bovendien kunnen beleggers hulpmiddelen gebruiken om aantrekkelijke beleggingen te vinden. Daarnaast is het mogelijk om lessen te leren uit het verleden en is het belangrijk om voorbereid te zijn op de dagelijkse bewegingen op de beurs.
Stijlbeleggen
Zelfs bij een hoge algehele waardering zijn altijd wel gunstig geprijsde aandelen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens in de tool VEB-Stijlbeleggen naar de Waarde-categorie. Voor 19 verschillende sectoren is het aandeel uit de Europese Stoxx 600-index te vinden met de laagste koers ten opzichte van kengetallen als de winst, kasstroom en boekwaarde per aandeel. Verder zijn de maatstaven ondernemingswaarde/ebitda en ondernemingswaarde/omzet meegewogen. Ondernemingswaarde is de beurswaarde plus nettoschuld en houdt rekening met de kapitaalstructuur van een bedrijf.
Ook andere beleggingsstijlen hebben op basis van het verleden de potentie om een goed rendement op te leveren. Stijlbeleggen biedt daarom ook een selectie van groei-aandelen, kwaliteitsaandelen en aandelen met hoge en houdbare dividenden. VEB-leden kunnen daarnaast diepgravende analyses vinden van Nederlandse beursfondsen in de Bedrijven Barometers.
Aandelen hebben in het verleden, over een lange periode bekeken, vrijwel altijd rendementen opgeleverd die hoger lagen dan die op obligaties. Let er wel op dat je in de aandelenportefeuille voldoende spreiding aanbrengt, om onnodig risico te vermijden.
Risicopremie
De zogeheten risicopremie van aandelen hoort bij de onzekerheid en de kans op het verlies van de investering, en leidt tot een verwacht rendement dat boven het rendement op minder risicovolle beleggingen (zoals obligaties) ligt.
Het risico komt tot uitdrukking in de koersschommelingen, oftewel de volatiliteit van aandelen. Hier spelen allerlei factoren die invloed hebben een specifiek beursfonds een rol. Denk daarbij aan de prestaties en gezondheid van een bedrijf, de economische omstandigheden, de rentestand en het consumentenvertrouwen. En uiteraard het sentiment op de beurs.
Er is geen garantie dat aandelen ook in de toekomst een beter rendement opleveren dan andere beleggingscategorieën, maar door gespreid in te stappen over de tijd is de kans wel groot dat je resultaat op de lange termijn in de buurt ligt van het gemiddelde (toekomstige) rendement van de markt.
Met etf’s (beursgenoteerde fondsen) kun je als belegger zorgen dat je direct goed gespreid bent, zodat je niet op een ongunstig moment instapt in precies de verkeerde belegging. De VEB etf portal kan als keuzehulp dienen in het grote aanbod van uiteenlopende fondsen.